Fjälltur – sommar 2008/Fjelltur – Summer 2008

SVENSKA 
Ända sedan jag var liten grabb och åkte upp med familjen til norrland och fick se fjällen för första gången så har de haft en otrolig dragningskraft för mig. Den friska luften, det rena vattnet och det karga landskapet är för mig något av det bästa jag vet. Det bästa sättet att uppleva fjället på är för mig lika självklart som allt annat inom friluftslivet, att leva så nära naturen som möjligt. Efter att ha besökt de norra fjällen en hel del så tog kompisen med mig på en vintertur till de södra fjällen i påskas och efter det insåg jag att de södra fjällen var otroligt vackra och vi beslutade att besöka dem sommartid också. Så nu en vecka i juli har vi varit däruppe och vandrat och upplevt ett par fantastiska fjäll och en otrolig natur. Mycket tankar och ideer väckten under veckan då man under vissa dagar kunde vandra utan att träffa en enda människa men desto mer djur. Efter turen så träffade jag några lokala guider över ett par koppar kaffe och vi disskuterade om att göra en guidad fjälltur och kurs i ett. Blanda mina kunskaper om att leva nära naturen och deras lokala kunskap om området. Iden blir nu verklighet och vi jobbar mest med alla detaljer och till hösten kommer vi kunna lansera denna nya kurs i att leva på fjället. Kursen kommer innehålla allt från ätliga växter till bestingning av höga fjäll. Målet kommer vara att deltagaren skall efter kursen själv kunna ge sig ut på fjällvandring.

 Under veckan så togs över 200 foton och en massa saker hände, vi fick uppleva allt från snöfall till sol. Men trots att solen bara visade sig korta stunder, så hade vi det väldigt bra. För att vis lite hur vi hade det så är här någr av alla de bilder som tog under veckan.

ENGLISH 

Ever since I was a little boy and went up with the family to the north of sweden and saw the mountains for the first time they have had an incredible attraction for me. The fresh air, the clean water and the barren landscape is for me one of the best things I know. The best way to experience the mountain is for me quite as well as everything else in the outdoors, to live as close to nature as possible. After having visited the northern mountains a lot, my best friend took me to the southern mountains duting the winter and after that I realized that the southern mountains was incredibly beautiful and we decided to visit them summertime as well. So now one week in July we have been up there and hiked through a couple of stunning mountains and an incredible nature. Much thoughts and ideas raised during the week, some days could walk without having to meet a single man but the more animals. After the tour I met with some local guides over a couple of cups of coffee and we disskuterade to do a guided fjelltur and a course in one. Mix my knowledge of living close to nature and their local knowledge of the area. The idea is now becoming a reality and we are working most with all the details and by the autumn, we will be able to launch this new course in life on the mountain. The course will include everything from edible plants to visit high mountains. The goal will be for the participant, that after the course itself be able to go out on a mountain hike in the swedish fjells.

  During the week, was taken over 200 photos and a lot of things happened, we got to experience everything from snowfall to the sun. But although the sun just showed itself short moments, we had a very good time. To show how we had it, here are some of the pictures taken during the week.

 
Bild från fjällskogen, man kan se hur tjock näen är här
Picture from the fjellforest, you can see how thick the bark is


Gränsen mellan skog och kalfjäll
Between the forest and the fjell


Kompisen påstod att man inte kunde göra upp eld på fjället
My friend did not thinkh you could make fire in a land without trees


På leden mot Helags
On the trail to Helags

Helas ysnligt i bakgrunden
Helags visible in the background


På väg upp mot Helags toppen
On our way up to the Helags top


Jag på toppen
Me on the top


Mellan Helags och Mieskentjakke
Between Helags and Mieskentjakke


På väg ner från Herrklumpen, Sylarna i bakgrunden
On our way down from the Herrklumpen, Sylarna in the background


På väg ner mot Sylarnas fjällstation
On our way down to Sylarna ountain station


Goahtti/Torvkåta


Går över Lill-Ulvån
Crossing Lill-Ulvån (Little wolf stream)


2 av mina kompisar som var ständigt närvarande
” of my friends that were always there


Lunch på Storulvåns fjällstation (riktigt lyxigt)
Lunch at the Storulvåns mountain station (luxuary)


Här vilade vi lite
Here we rested for a while

Bild på taket
Pic of the roof

Kväll på fjället
Evening on the fjell


En sista kopp kaffe (för dagen)
A last cup of coffe (for the day)


Bro över Tjallingån
Bridge over Tjallingån


Gamla trofasta vänner
Old trusty friends


Vattenpåfyllning
Filling up with water


Vadar ännu en jokk
Crossing another jokk


Renar på fjället
Reindeers on the fjell


Ljungpipare (Pluvialis apricaria)


Min kompis på en liten topp
My friend on a small top


Godis på fjället, ormrot
Sweets on the fjell, Alpine bistort

Om du är intresserad av att uppleva detta själv så kontakta oss eller håll ett öga här på bloggen.
If you are interested to learn more about the fjells and experience this yourself, contact us or keep an eye on our blog.

1 tanke kring ”Fjälltur – sommar 2008/Fjelltur – Summer 2008

  1. Roger

    Next time you wander about out that end of the world give me a shout bud, always exciting to see new places and experience new environments ; )

    Would be exciting to hit that place in winter……

Kommentarer inaktiverade.