Vita Blixten

Vita Blixten är smeknamnet på Försvarsmaktens gamla träskidor. Namnet kommer av att skidorna är vita och inte kända för att ha det bästa glidet. Skidorna har en bindning som är anpassad för Försvarsmaktens kängor och stövlar. Fördelen med dessa skidor är att de är bredare än normala längdskidor vilket gör att de funkar utmärkt i djup snö men mindre bra i spåren.

Jag har använt dessa skidor i flera år och de har varit med i allt från skogsturer till fjällturer och de har funkat bra under alla dessa förhållanden. De har klarat en hel del stryk under skogsturer då de har fått en del smällar när de dragits över sten och rötter. Men de har också visat att de har riktigt bra glid, svischade med en jäkla fart ner från Sylarnas Fjällstation. Det man behöver göra för dessa skidor är att tjära skidans undersida, detta så att de inte ska suga åt sig fukt vilket gör att det bli isbildning och då är det inte kul. Men någon annan valla än intjärningen har jag aldrig känt något behov av och en rejäl intjärning om året brukar räcka om man inte åker för ofta.

En nackdel med dessa skidor är att man behöver använda sig av försvarets kängor/stövlar, det går dock att använda vanliga kängor men det skaver lätt upp kängorna. Det finns dock specialbindningar som Tegsnäs Epok som passar till vilken känga/sko som helst och det använder jag nu, men är inte riktigt nöjd med den.

Det som gör att jag rekommenderar dessa skidor är att man kan få ett helt nytt par inklusive stavar för några 100-lappar och man får då ett par skidor som funkar och som gör att man ge sig ut i vildmarken även på vintern.

3 tankar kring ”Vita Blixten

  1. Tomas

    Jag har hittat vita blixten på en sajt och tänkte köpa ett par, men drog mig ur när jag läste att de skaver på kängorna. Jag funderar på om du känner till om det finns andra slags bindningar man kan sätta på vita blixten. Några som passar vanliga kängor.

    1. Johan Inläggsförfattare

      Vi använder oss av Epok bindningen på våra Vita Blixten och det är inga problem. Bara ta bort gamla bindningen och monter på Epoken, nästan lika enkelt som det låter.

Kommentarer inaktiverade.