Min kniv

Kniven är en av de viktigaste sakerna vi tar med oss ut i skogen. Det är också den sak vi använder mest, men också den sak som skapar mest olyckor. Att hantera kniv på ett säkert sätt tar tid att lära sig och det kräver mycket övning för att bemästra kniven.

Det finns många olika knivar och modeller och även i alla prisklasser. Detta gör att många numera tro sig kunna köpa sig kunskap genom att köpa en dyr kniv. Jag har använt mig av många olika sorters knivar genom åren och gör det fortfarande. Jag uppskattar en välgjord kniv lika mycket som alla andra men när det gäller att ha med sig ett verktyg i vildmarken är det en modifierad Mora Clipper som får följa med mig ut.

De 2 större sakerna som är gjorda på denna kniv är något som en annan Instruktör inom Bushcraft visade mig och som visat sig vara väldigt effektivt. Jag har borrat 2 hål i handtaget på kniven, det ena är i bakre delen av handtaget och gör att jag får en s.k. fånglina. Denna är väldigt bra vintertid och minskar risken att tappa kniven och skulle jag tappa kniven i snön så gör det starkt orangea snöret  att jag lätt kan hitta den, även om den sjunkit ner i lössnön.
Det andra hålet innehåller också en fånglina, men denna gör att om jag tappar kniven så finns kniven fortfarande kvar i handen, detta är utmärkt när man skalar av bark/grenar eller använder kniven under vatten, eller du har kalla händer och mindre känsel i handen.

Slidan har också fått några små modifieringar, men det är enkla saker det med. En bit gummislang håller fast ett eldstål och med lite mattejp och våtslipapper så har man även ett bryner på slidan.

Ibland är de bästa sakerna inte särskilt dyra och väldigt lätta att fixa =)

Min kniv