Recension av: Uteliv på vintern av Lars Fält

Uteliv på vintern

Vintern är en årstid som många ser som den mest besvärliga årstiden som man helst skulle undvika och helst stannar inomhus. Friluftsliv på vintern handlar numera mest om att åka upp till fjällen för att åka skidor och gå på ”after ski” och ha en fjällstuga med alla tänkbara bekvämligheter.

Lars Fält har en annan syn på friluftsliv på vintern, för han handlar det om att färdas och vistas i naturen på ett mer naturnära och ursprungligt sätt för att göra upplevelsen större. I boken ”Uteliv på vintern” får du lära dig vilka kunskaper du behöver för att kunna ge dig ut och upptäcka naturen under vintern.

Boken ger inte bara det nödvändiga fakta man behöver men även de där små tipsen som kommer från år av erfarenhet av att vistas i vintermiljö. Men boken är inte bara en bra manual med nyttig information om att färdas i vinterlandet utan fungerar även som en stor inspirationskälla när det gäller vintern och att kunna färdas i vinterlandet. Men ibland går det fel här delar Lars med sig mycket av den kunskap han har med allt från nödutrustning och nödbivack till hur man ska planera färden gör att läsaren får en uppfattning om vilken erfarenhet och de förberedelser som krävs för att ge sig ut på framtida vinterturer.

När det gäller böcker som tar upp vintern och den kunskap som krävs så finns det inte många böcker att välja på som skrivits av någon med riktiga erfarenheter. Lars Fält har både kunskapen och erfarenheterna som han delar med sig i boken. Att läsa boken är en bra start, men det krävs praktisk kunskap och det bästa är att lära av någon som kan. Vi kommer att dela ut boken på våra framtida Vinterkurser och ser den som ett perfekt komplement till de praktiska övningarna via gör på kurserna.

Boken har teckningar av Alf Lannerbäck och foton tagna av bl.a. författaren själv gör att man ibland bara bläddrar igenom boken och njuter. Detta är en nyare version av Lars Fälts bok Vinterfärden som jag läst sönder här hemma och jag var tveksam till vad som skulle en nyproduktion av den boken, men jag blev positivt förvånad när man gjort något bra ännu bättre.

Vildmarksbiblioteket som ger ut boken har även givit ut boken Skogsliv Lars Fält skrev tillsammans med Bo Weslien och som jag recenserade.

4 tankar kring ”Recension av: Uteliv på vintern av Lars Fält

    1. Johan Inläggsförfattare

      Han kommer ut med Uteliv på sommaren nu i Januari så det kan vara något att se fram emot nu i vintermörkret

  1. Pingback: En första titt på Uteliv på sommaren | Nordic Bushcraft

  2. Pingback: Uteliv på sommaren av Lars Fält | Nordic Bushcraft

Kommentarer inaktiverade.