Savtappning

”Tappa sav ur träd ingår inte allemansrätten och det krävs markägares tillstånd för att göra detta”

När våren anländer så är en av de saker man kan göra för att fira dess ankomst är att dricka av björkens sav. Att dricka björksav för att välkomna våren har gamla traditioner i de nordiska länderna. Björksaven innehåller mest vatten, men även 8 olika sockerarter, c-vitamin, mineraler och sägs ha en antioxidant verkan. En av anledningarna till att dricka av saven på våren har mycket med att få i sig lite av alla dessa nyttigheter efter den långa vintern. Vill man inte dricka det direkt så går det att göra saft, vin eller sirap på det. Vi har gjort något försök med att göra vin, men det har inte varit så lyckat men kommer att försöka igen. Hållbarheten är inte den bästa på färsk sav och håller en vecka eller två i kylskåp. Det finns lite olika metoder för att konservera det, det enda jag provat är att frysa dem i iskuber för att ha något lite annorlunda isbitar att bjuda på och det funkar utmärkt.

Navare

Om man vill tappa en björk på sav så är det inte särskilt svårt. För att vara säker på att det savar och finns sav i trädet kan man sticka in knivspetsen och öppna upp lite, savar det så kommer att rinna sav ner på knivbladet. Det finns flera olika sätt och vissa anser att man ska t.ex. skära ett V in i barken, detta fungerar men lämnar dock ett fult märke efter sig. Jag föredrar att använda mig av en gammaldags navare som jag gör ett hål i trädet c:a 2-3 cm in i stammen. Sen stoppar jag in slangen och låter saven rinna ner i ett uppsamlingskärl. Ett tips är att använda ett myggnät över och låta saven sila igen, på detta sätt slipper man myror och andra ovälkomna gäster i den uppsamlade saven.

Savtappning pågår

Hur mycket man får beror på trädets storlek och hur långt savningen har kommit. Idag fick jag c:a 0,5 liter på 2-3 timmar vilket jag är rätt bra.

Efter att man har tappat färdigt är det dags att laga igen hålet vi har skapat. Enklast att göra detta på är att tälja till en liten pinne som är lika tjock och lång som hålet du skapat. Genom att slå in pluggen i trädet och sedan såga av den bit som sticker ut. Detta gör att hålet kommer att växa igen och kommer i framtiden inte att synas och trädet kommer heller inte ta någon skada.

Pluggen

Avsågad

Gammalt savhål