Fotlappar

Första gången jag hörde talas om fotlappar var under bussresan ner till Nijmegen marschen. Resledare var en äldre herre som var intresserad av historia och han berättade om hur fotlappar var det ultimata att ha på fötterna. På den tiden skrattade jag bara och i gruppen blev snart gubben känd som fotlappen. Men åren har passerat och nu är det min tur att hylla denna underbara fotlapp.

Vad är då en fotlapp?
Det är egentligen bara ett tygstycke som man virar runt foten istället för att använda yttersocka. En gammaldags strumpa kan man säga, men efter som denna bara är ett enkelt tygstycke som dock bör vara av ylle. Storlekarna på dessa verkar variera men vad jag läst så ska 60*60 cm vara det som gäller. Mina är mindre men funkar himla bra ändå. Det som gör fotlappen så bra är att de främst blir väldigt lätta att torka och sen tycker jag att de sitter bättre än vanliga sockar. Jag har använt mina en hel del den senaste tiden och då främst med en tunn yllestrumpa innerst och fotlappen utanpå och kört ner det hela i ett par rejäla stövlar, en kombination som visat sig vara himla bra. Det kan vara lite bökigt att få på sig dom i början men snart är det inte svårare än vanliga strumpor och för 20:- paret så kan man inte klaga och jag ser fram emot att testa dessa när det blir vinter då jag tror de kommer vara guld värda.

4 tankar kring ”Fotlappar

  1. Viola_T

    Roligt att du skriver om fotlappar. Du hann före mej, jag har tänkt skriva om min pappa som kom hem från jobbet på sågverket, tog av sig läderstövlarna med fotlapparna i. Hans var dock troligen av grovt vävd bomull, jag minns strukturen. Det är en speciellt teknik att vika dem då de tas på, för att slippa skavande veck 🙂 Jag tror jag måste prova! Tack för att du tog upp detta ämne!!!

  2. Johan Forsberg

    Tycker du ska testa fotlappar, funkar faktiskt bättre än sockar i många fall och sitter oväntat skönt när man väl gått några meter med dem på, de anpassar sig bättre till foten än vad vanliga strumpor gör.

Kommentarer inaktiverade.