Tänd Elden!

Teoretisk kunskap kan aldrig ersätta den praktiska kunskapen och erfarenheten. För att lära sig hantera dessa kunskaper så rekommenderar jag att man tar en kurs där man får praktisera dessa kuskaper. Den kurs som vi anordnar heter Bushcraft – Grund och tar upp både grunderna i att skapa eld samt att hantera kniv på ett säkert sätt.

Detta är den första artikeln i en serie om Elden, vi kommer fortsätta gräva djupare i eldandets magiska konst och dela med mig av några bra tips under resans gång. 

När man vill göra upp behöver man först något som kan skapa tillräckligt med värme så att man sedan kan tända något med som sedan kan skapa en låga.  De 3 vanligaste sätten är att skapa detta är genom
Låga – som tändstickor
Gnista – Modernt eller gammaldags eldstål
Friktion – Bågdrill

Några exempel på saker man kan göra eld med

Några exempel på saker man kan göra eld med

När man lyckats skapa tillräckligt värme så behöver man tände antingen för att skapa en låga eller för att göra lilla lågan större men även för att kunna tända större bitar. Detta brukas ofta kallas för tände och det finns massor av olika sorter, både de man kan finna i naturen och det man kan köpa i affären. På bilden nedan kan man se en mer modern variant (övre) med n vattentät packpåse och köpetände, kolla i affärer som har grilltillbehör finns ofta gott om olika tänden.
Det mer naturliga (nedre delen av bilden) finns de mer naturliga om näver och töre, dessa kan man samla under sin färd i naturen och enkelt fylla på sitt förråd dagligen.

På bilden syns 2 olika typer av tänden, modernt och ett mera naturligt

På bilden syns 2 olika typer av tänden, modernt och ett mera naturligt

För den med kunskap och som gillar en utmaning så finns möjligheten att använda bågdrill. Detta kräver dock en del kunskap om material och även en hel del teknik. Med denna metod kan man göra upp eld även om man inte har några tändstickor eller eldstål med sig. Detta är en teknik som inte är svår att lära sig med bra handledning. Att lyckas göra upp eld med en bågdrill första gången är en smått religiös upplevelse och kan ses som målet på ett maratonlopp, dock så uppskattar man elden på ett annat sätt när man använder denna teknik.

Genom att gnida 2 pinnar mot varandra kan man skapa eld

Genom att gnida 2 pinnar mot varandra kan man skapa eld

Om man reser till en djungel där det växer bambu kan man även göra upp eld med eldsågen. Det finurliga med bambu är att man använder bambu även till att görs sin eldboll.

Eld med bambu

Eld med bambu

 

2 tankar kring ”Tänd Elden!

  1. fjallripan

    Än så länge håller jag mej med tändstickor, men har ambitionen att lära mej andra alternativ i framtiden 🙂 Ett bra inlägg och en snygg header!

    1. nordicbushcraft Inläggsförfattare

      Det finns många tips och trix när det gäller tändstickor. Sen är det få saker som tändstickor som man kan göra så många olika partytrix med =)

Kommentarer inaktiverade.