Eldstål

Teoretisk kunskap kan aldrig ersätta den praktiska kunskapen och erfarenheten. För att lära sig hantera dessa kunskaper så rekommenderar jag att man tar en kurs där man får praktisera dessa kunskaper. Den kurs som vi anordnar heter Bushcraft – Grund och tar upp både grunderna i att skapa eld samt att hantera kniv på ett säkert sätt.

Detta är den andra artikeln i en serie om Elden, vi kommer fortsätta gräva djupare i eldandets magiska konst och dela med mig av några bra tips under resans gång.

Det moderna eldstålet är troligtvis det bästa sättet att göra upp eld med. Det moderna eldstålet ser ut som en liten pinne av metall. En genom att skrapa med den tillhörande skrapa som eldstålet kommer med eller ännu bättre knivryggen. När man skrapar på eldstålet så kommer gnistor som håller en temperatur på nästan 3000°C. Detta är tillräckligt för att tända många olika tänden som näver men även ett gaskök som är vanligt inom friluftslivet.

En av de stora fördelarna med eldstålet är att det inte är ömtåligt och tål fukt och väta, man kan bada med det för att sedan gå direkt upp från vattnet och skapa en eld.

Eldstål med fällkniv som skrapa

Eldstål med fällkniv som skrapa

Näver ären av de bästa sakerna man kan använda och fungerar utmärkt att tända med eldstål. På följade bilder kan du se hur eldstålet tänds. Detta görs genom att man med ett bestämt drag med en skrapa mot eldstålet.
Näver

För att gnistorna skall kunna antända nävret krävs det att man ruggar upp nävret

För att gnistorna skall kunna antända nävret krävs det att man ruggar upp nävret

Nävret ruggas upp

Nävret ruggas upp

Skrapar mot eldstålet

Skrapar mot eldstålet

Nävret tänds och börjar brinna

Nävret tänds och börjar brinna

2 tankar kring ”Eldstål

  1. Pingback: Firesteel (2) | Verhoef

Kommentarer inaktiverade.