Knivbälte

När man bär ett seperat bälte kan man med fördel stoppa in yxan bakom bältet och så även bära den med sig

När man bär ett seperat bälte kan man med fördel stoppa in yxan bakom bältet och så även bära den med sig

Knivbälte eller utrustningsbälte som det även kallas är ett sätt att bära kniven och även annan utrustning som man behöver lätt tillgängligt. Att använda ett bälte för att bära utrustning som man vill ha lätt tillgänglig går långt tillbaka. Jag föredrar att använda mig av ett rejält läderbälte av hög kvalitet. Sådan bälten finner man ofta på butiker som säljer militärt överskott eller second hand butiker. Med lite färgning och lädersmorning så kan de bli riktigt bra.

Genom att bära utrustning som kniv, första hjälpen kit, handskar m.m. i ett bälte så vet man att grejerna alltid är med även om man byter jacka eller byxa eller liknande. Men det finns även andra fördelarna på vintern bär man ofta flera lager och även lite längre jackor, det kan då vara jobbigt att komma åt kniven om då sitter i byxbältet.

Med ett separat bälte kan detta gå utanför alla lager och göra utrustningen lätt tillgänglig. Men även sommartid när man t.ex. paddlar kanot och vill kunna flytta kniven så en inte är i vägen kan ett knivbälte vara en stor fördel. En annan del är att man vid läggdags kan lätt hänga av sig bältet.
Det finns många olika typer av fickor och fodral man kan bära i bältet. För mig är kniven och sågen viktigt att ha med mig och med det kommer ett litet första hjälpen kit för småsår, ett litet bryne är bra att bära med sig.

Så här såg min uppsättning ut i vintras

Så här såg min uppsättning ut i vintras

Det finns många olika fickor man kan sätta i bältet

Det finns många olika fickor man kan sätta i bältet

5 tankar kring ”Knivbälte

 1. Pingback: Fjällräven Equipment belt | Nordic Bushcraft

 2. Oliver

  Hej! Riktigt bra artikel och ett fint knivbälte du har där! Jag undrar två saker, det första är var någonstans du har fått tag på den där läderslidan för sågen och var du har köpt bältesöglan med karbinen för handskar? Riktig smidiga saker det där, jag gillar när sågen hänger ner lite istället för att sitta direkt i midjan då det mest är i vägen när man sitter ner i kanoten m.m.
  Tack på förhand!

  1. Johan, Nordic Bushcraft Inläggsförfattare

   Hej Oliver!
   Sidan till sågen gjorde Mark på http://www.bushcraftleather.co.uk/ till mig, blev en lite special då jag ville ha mölighet att ha möjlighet att ha fodralet både högt upp och hängandes ner. Men pratar du med Mark så fixar han det utan problem.
   Bältesöglan köpte jag på Tradera och såldes av en sadlemakare. Han brukade ha flera av dessa ute och kallade dem för ”Bältesgehäng” riktigt bra kvalitet.

 3. Nicklas Odh

  Jag gjorde något liknande med ett gammalt bilbälte och lämpliga snabbspännen. Där hängde jag diverse knivar och fickor och det är verkligen smigigt att bara hänga på/av sig allt på en gång.

Kommentarer inaktiverade.