Knivskolan – Introduktion

Detta är första delen i en serie om att använda kniven. Denna serie är tänkat att fungera som inspiration för att visa att kniven är mer än en bit metall. För att verkligen lära sig använda kniven på rätt sätt rekommenderar vi att man går en kurs där man kan får handledning i att använda kniven på ett säkert sätt. Kolla gärna in våran Bushcraft – Grund som ger dig bra grunder att vidaretveckla din knivkunskap.

Det är få saker som intresserar människor så mycket som knivar och alla har sin åsikt om vilken som är den bästa kniven. Idag finns så många modeller, storlekar och prisklasser att välja mellan och ännu mer hemsidor som berättar vilken som är den ultimata kniven.

Med denna serie om kniven vill vi istället för att fokusera på kniven kommer vi fokusera mer på hanteringen av kniven och hur man kan och även i visa fall bör använda kniven. Men innan vi börjar med hanteringen så ska vi ha en kort genomgång och lite tips när det gäller val av den vassa eggen.

3 bra exempel på knivar som är npassade för att skära i trä

3 bra exempel på knivar som är npassade för att skära i trä

Som med mycket annan av den utrustning vi väljer så gäller det att börja med vilka behov kniven skall uppfylla. Det finns många behov som kniven kan kunna uppfylla alltifrån jakt-, fiske-, slöjd-, hugg- eller multiknivar. Alla dessa olika behov kan vara svårt att uppfylla om man ska göra alla dessa saker när man är ute i vildmarken. Förr kallade man ofta den kniv man använde dagligen för brukskniv, denna kniv användes till det mesta och var inte bäst på något men bra till det mesta. Att använda sig av en enda kniv innebär en kompromiss. Personligen tar jag hellre med mig minst 2 knivar när jag ger mig ut. Skall jag hantera fisk, vilt eller tillaga mycket mat så föredrar jag att ha en kniv för just detta, oftast väljer jag då en kniv med rostfritt stål och plasthandtag som gör den lätt att diska och hålla ren. Jag kan också ha med mig en mindre slöjdkniv och en skedkniv om jag vill slöjda under min tid i vildmarken. Har jag saker som an behöva verktyg för att lagas kanske jag väljer att ta med ett multivertyg, det kan bli många knivar med speciella ändamål.

Nordamerikansk, modern Bushcraft och Sibirisk kniv

Nordamerikansk, modern Bushcraft och Sibirisk kniv

Men normalt sett så används kniven till att tälja i trä, detta kan vara att tälja till ett par tältpinnar eller en stekspade eller bara skära av en lina. Det finns många saker som en kniv kan användas till och det är ofta denna kniv som hänger i bältet och den kniv som vi kommer fokusera på.

Det finns många åsikter om längden på en kniv men det bästa är en kniv med ett blad på 9-11 cm detta ger dig bra kontroll och även tillräcklig längd för att ta ner ett mindre träd eller klyva upp en vedkubbe.

Kniv_intro_3B

Valet av stål till en kniv står oftast mellan kolstål och rostfritt stål. Mina erfarenheter är att kolstål håller skärpan bättre, är mer lättslipat men kräver mer vård. Rostfritt är mer lättskött och är perfekt i blöta förhållanden eller när kraven på hygien är stor.

Skaftet bör ligga bra i handen och ge ett bra grepp även med blöta händer eller med handskar på (tänk vinter). Jag föredrar trähandtag mest för att det ser snyggare ut men vid mathantering så är plast eller gummihandtag lättare att hålla rent.

Slidan är det fodral som kniven förvaras i när den inte används. Här finns valen mellan moderna syntetmaterial och klassiskt läder. Viktigast är att kniven sitter fast när den sitter slidan så att inte kniven ramlar ur.

Som slutfattning kan man säga att det bästa att satsa på är enkla konstruktioner som funkar bäst så skippa de komplicerade med en massa onödigt tjafs.

Bra exempel på knivfodral

Bra exempel på knivfodral

3 tankar kring ”Knivskolan – Introduktion

  1. Pingback: Knivar | Blodad tand

Kommentarer inaktiverade.