Knivskolan Del 3 – Knivgrepp

Detta är tredje delen i en serie om att använda kniven, se övriga delar här. Denna serie är tänkat att fungera som inspiration för att visa att kniven är mer än en bit metall. För att verkligen lära sig använda kniven på rätt sätt rekommenderar vi att man går en kurs där man kan får handledning i att använda kniven på ett säkert sätt. Kolla gärna in våran Bushcraft – Grund som ger dig bra grunder att vidaretveckla din knivkunskap.

 

Den 3:e delen i knivskolan så har vi kommit till några av de knivgrepp man kan använda. Det finns många olika knivgrepp att använda sig av och detta är de vanligaste. Knivgreppen är lite som en verktygslåda, det finns många att använda och man ska använda rätt verktyg för rätt uppgift.

En bra ställning att ha när man sitter och täljer är att sitta knästående och att tälja mot en stock. Detta ger en bra säker ställning som fungerar bra för de flesta knivgrepp. Tänk på att de flesta naturfolk som kan tälja till det mesta sitter ofta på knä och jobbar.

 

Vanligt grepp

Ett av de vanligaste greppen man använder vid täljningKniv 3 2

 

Backhand

Används mest när man täljer mot kroppen eller skär av ett snöre/rep

Kniv 3 1

 

Hålla i bladet

Här håller man i kniven en bit ut på bladet vilket gör att man får mer kontroll. Väldigt bra sätt att hålla kniven när man använder sig av ”Hävgreppet”

Kniv 3 7

 

Fråntäljning

Att tälja ifrån kroppen är det vanligaste greppet. Detta gör att man med mycket kraft kan avverka mycket material men ger inte mycket kontroll. Att göra som på bilden att tälja mot en stock ger ett säkert fullföljande.

Kniv 3 3

 

Mot kroppen

Att tälja mot kroppen kanske låter fel, men här kan man se hur högerhanden kommer emot bröstet utan att knivbladet kommer i närheten av kroppen. Ger ett säkert kraftfullt och kontrollerad möjlighet att avverka mycket material snabbt.

Kniv 3 12

 

Från kroppen (Hävgreppet)

Genom att hålla materialet i brösthöjd och dra armarna åt sidorna samtidigt som man trycker ut bröstet får man en sorts hävstångseffekt som ger mycket kraft men även mycket kontroll.

Kniv 3 5
Kniv 3 6

 

Stöd med tumme 1

Genom att använda tummen kan man med bra kontroll tälja mindre detaljer.

Kniv 3 10

 

Stöd med tumme 2

Tälja mot tummen slutar förr eller senare med att man skär sig om man inte använder tummen från en gammal handske. Ett annat sätt är att göra som på bilden och hålla tummen vid sidan.

Kniv 3 11

 

Använda knä (Ryssgreppet)

Genom att låsa fast kniven vid knäet och dra i materialet så kan man hyvla av material. Detta ger en väldigt bra kontroll och ger möjlighet att tälja av mycket långa tunna spån (tänk hyvel). Namnet ”Ryssgreppet” kommer från folk i Sibirien som använder detta grepp väldigt mycket.

Kniv 3 9