Enkel utrustning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prylar är något som de flesta av oss älskar och bra och ha saker och favoritprylarna ska tryckas ner i ryggsäcken så den blir full. Jag är inget undantag utan packar ofta ner för mycket prylar och är inte ovanligt att det även är lite extra grejer. Men det finns även en annan sida, då jag använder mig av min kunskap om naturen och väljer min utrustning med omsorg. Eftersom jag undervisar hur man kan leva med naturen på ett enkelt sätt och vill förmedla detta på bästa sätt till mina deltagare. Under hösten skall vi testköra en ny kurs för att kunna finslipa de sista detaljerna, detta blir en direkt fortsättning på vår grundkurs som vi kört i över 7 år. För att deltagarna skall lära sig att klara sig med lite utrustning. Detta är inte till för att bli en överlevnadstrapats där målet är att klara sig till nästa dag. Det handlar om att skala bort alt onödigt och fokusera på det om är viktigt för att man ska må bra.Enkl_utr_3

Vad är det för utrustning som krävs för att man ska må bra?
Istället för att titta på prylarna så ska man titta på behoven man har. Att få sova gott i 8 timmar är viktigt för oss för att man skall kunna återhämta sig. Här är sovsäck (1)och liggunderlag(2) mycket värt, det går att klara sig utan men kräver mycket naturliga resurser och om vi vill ta hand om naturen så är det värt att ta med sig.

Mat och vatten är 2 andra saker vi behöver för att klara oss och då är en gryta (3) som är svårt att improvisera ute i vildmarken. Med denna kan vi laga mat och rena vatten, grytan kan även fungera för att bära med sig vatten men en vattenflaska (4) gör att det blir lättare och kompletterat med en kåsa (5) och en sked (6) som man bör ha tillverkat själv, något som görs under grundkursen.

Verktyg är något som behövs för att kunna tillverka saker vi behöver och ibland även laga saker. Det viktigaste verktyget vi bär med oss är våra händer så dessa bör skyddas (7). En kniv (8) och en liten såg (9) underlättar när vi behöver tillverka saker och även ibland när vi gör upp eld. För att göra eld förlitar vi oss på det enkla eldstålet (10) som är helt okänsligt för väta, kyla och stötar.

Vädret är en av de få saker som den moderna människan inte kan styra över och här ett regnställ eller en poncho (11) mycket värd då den kan hålla oss torr när vattnet kommer uppifrån. Med en varm tröja (12) och en mössa (13) kan vi även hålla oss varma under kalla kvällar, särskilt under vår och höst.

Ett första hjälpen kit (14) är som att ha säkerhetsbältet på när man kör bil, man har det på sig men man vill helst inte att det ska behöva användas. Innehållet är oftast personligt och bygger på den egna erfarenheten, här är utbildning ofta det bästa och lättaste man kan bära med sig.

Färdigpackat

Färdigpackat

Utom alla dessa prylar så finns det några få småsaker som man kan vilja ta med sig för att underlätta livet ute. Detta kan vara hygienartiklar, karta o kompass och kanske en pannlampa. Dessa små saker kan ofta bäras i fickorna på kläderna.

All denna utrustning måste bäras på något sätt och den enkla packramen (15) som även den tillverkas på grundkursen som man med träning kan göras på minuter användas. För att packa all utrustning kan en presenning eller en tarp användas och gör samtidigt packningen vattentät och även kunna användas som skydd.

Att packa ihop allting går lika snabbt som att packa en vanlig ryggsäck men kräver mer kunskap och träning. När man packar en packram som denna så lär man sig hur saker ska packas för att vara optimala, packar man fel så får man snart lida för det. Man kommer efteråt att inse vad man verkligen behöver av en ryggsäck.

Det som nu saknas är kläderna man bär på sig, eftersom man inte har mycket extra kläder så ställer det höga krav på de kläder man bär, de måste hålla för hårt slitage för vandringar genom skogen och kunna torkas vid kvällens värmande brasa. Men detta kräver ett helt eget inlägg som beskriver vad man ska tänka på och som med denna utrustning så är det rätt enkla kläder men ställer höga krav på dess kvalitet.

1 tanke kring ”Enkel utrustning

  1. Vandringsbloggen

    Helt fantastiskt inlägg!! Tack för att du delar med dig av verkligt smarta packtips 🙂

Kommentarer inaktiverade.