Att njuta av vandringen

Nu har Fjällräven Classic startat och ett par tusen människor är nu ute och vandrar de 11 milen mellan Nikkaloukta och Abisko. För att kunna njuta av 11 mil av vandring i fjällterräng där vädret kan snabbt gå från en solig dag till riktiga oväder med regn och även snö och där långa uppförsbackar kan göra en härlig vandring till att kännas jobbigare än vad den behövs göra. Här delar jag mig av några tips hur man kan göra för att njuta mer av vandringen genom att förbereda sig och även vad man kan göra under vandringen.

Att ta siesta under vandringen kan vara otroligt njutbart

 

 

Före vandring
Innan man ger sig ut på en lång vandring så behöver man förbereda sig, att vänja sig vid att gå i kängor och bära på en ryggsäck kan kännas tungt och obekvämt. Men om man i god tid före sin vandring börjar vårda sina fötter genom att fila bort förhårdnade och smörja in fötterna med mjukgörande salva och går in sina vandringskängor så kan man undvika många blåsor och skavsår. Är det så att man lätt får blåsor eller skavsår så kan man öva på att tejpa fötterna.

Att bära en lite tyngre packning är något som många vill undvika genom att bära så lite och så lätta saker som möjligt. Men ett annat alternativ är att träna genom att bära ryggsäck och genom att trappa upp vikten allt eftersom. På detta sätt lär man sig både att hur man ska packa sin ryggsäck för att få vikten på rätt plats men framför allt så tränar man upp kroppen och vänjer den vid att bära packning. Att träna för en vandring behöver inte vara så komplicerat, söndagspromenaden kan göras med kängor och ryggsäck. Detta kan vara ett bra alternativ till kvällens löptur eller om man har möjlighet perfekt träning att gå till oh från jobbet eller gymmet om man har den möjligheten. Att förbereda kroppen på detta sätt gör att packningen och vandringen känns så mycket lättare när man väl är ute på vandringen.

njuta2

Under vandringen
Under vandringen så är det TVM som står för ”Torr, Varm och Mätt” och då särskilt när man ska sova. Jag kan klara av att vara blöt, kall och hungrig under dagen bara jag vet att på kvällen kommer få äta mig riktigt mätt och gärna äta en bit choklad eller liknande moralhöjare, vara varm och torr och då särskilt när jag sover. För att försäkra mig om att jag kommer få sova varmt och torrt så bär jag gärna med mig en lite extra varm sovsäck och ett bra liggunderlag, ett sovsäckslakan som höja temperaturen några grader och har ett underställ med sockar och mössa att sova i om det blir kallt. Allt detta packas vattentätt för detta är saker som absolut inte får bli blött. När man sover får kroppen möjlighet att återhämta sig så man är laddad för en ny vandringsdag. Är man utvilad och mätt och torr när man börjar en ny dag så är det mycket lättare att njuta av den frihet det innebär att vandra.

njuta5

 

1 tanke kring ”Att njuta av vandringen

Kommentarer inaktiverade.