Bushcraft

Vad är Bushcraft är en vanlig fråga jag ofta får och för dig som inte vet vad det så ska jag berätta.

Det handlar om vildmarkskunskaper som gör att man inte bara kan överleva i naturen utan även skapa sig ett liv därute och komma närmre naturen. Inspiration hämtas ofta naturfolk från olika delar av världen som fortfarande lever nära naturen. Men precis som naturfolken så behövs mycket kunskap och det är det som är kärnan i Bushcraft.

Man är mer oberoende av moderna material och kan tillverka det man behöver om det så är ett skydd för natten, en sked att äta med eller en ask att förvara småsaker. Eftersom hantverk och kunskapen att tillverka utrustning med hjälp av naturmaterial har en ganska stor plats i Bushcraft.

Men Bushcraft handlar om mer än så och det finns många grenar på det stora trädet som vi kallar för Bushcraft. Elden är en annan sak som ofta får en central roll och genom att öva mycket och lära sig mer om olika träslags egenskaper så kan man skapa eld genom att gnida pinnar mot varandra. Med sådan kunskap kan man skapa eld utan att ha med sig tändstickor eller andra tändmedel.

Mat är något som vi behöver för att överleva, maten kan vi samla in av ätliga växter men allt är inte ätligt så det gäller att veta vad man plockar och hur man ska göra för att göra det ätligt. Jakt och fiske är väl en av de primitiva saker som den moderna människan fortfarande gör men förr så kunde man spåra djuren och man använde fällor för att fånga dem. Trots att fånga djur med fälla idag är förbjudet i Sverige så kan vi fortfarande öva på att tillverka fällorna och känna ett samband med våra förfäder och även de naturfolk som än idag använder dessa. Fisket öppnar dock upp mer möjligheter och vi kan även tillaga fisken på primitiva sätt utan moderna grytor.

Skillnaden mellan Bushcraft och vanligt friluftsliv blir att man får en djupare kunskap om naturen, men gör att vi kommer närmre naturen och ökar förståelsen för den och kan då göra bättre val i våra moderna liv för att bevara den för framtiden.

 

Enkel utrustning som packas med packramen. Enkelt men funtionellt

Enkel utrustning som packas med packramen. Enkelt men funtionellt

Att använda naturmaterial istället för stekpanna. Här grillas lax och grönsaker rostas i en Fältugn

Att använda naturmaterial istället för stekpanna. Här grillas lax och grönsaker rostas i en Fältugn

Stockeld och ett skydd byggt av aturmaterial. Under bygget av detta skydd användes bara  händerna som verktyg

Stockeld och ett skydd byggt av aturmaterial. Under bygget av detta skydd användes bara händerna som verktyg

Elden har alltid en central roll och upphängsningsanordningarna för grytorna ännu fler

Elden har alltid en central roll och upphängsningsanordningarna för grytorna ännu fler

1 tanke kring ”Bushcraft

  1. Pingback: Tillverka egen träram för ryggsäck | Vandringsbloggen

Kommentarer inaktiverade.