Bushcraft – Mat

mat3

Att äta är något vi måste göra för att leva och för att orka med ett aktivt friluftsliv. Precis som i vanliga livet så väljer vissa människor att äta snabb och enkel mat medans andra tar tid på sig och njuter av både tillagningen och den färdiga maten. Men om man vill laga mat på Bushcraft vis med enkla medel och att nyttja naturen på bästa sätta

Elden ersätter den moderna spisen vi har hemma och ger oss möjligheten att laga vår mat. Men till skillnad från när vi lagar mat hemma så har vi begränsat med kokutrustning när vi är ute. En gryta att kunna koka vatten och även mat. Om vi ska använda en gryta att koka vår mat med så kan vi ställa den i elden men det gör det svårt att kontrollera tillagningen. Är man ute i vildmarken kan man tillverka en grytkrok och en upphängningsanordning som gör det möjligt att justera hur nära grytan skall vara nära elden. Detta gör det möjligt att koka och sjuda utan att behöva ändra på elden.

mat1

Med en eld kan man göra mer än att hänga en gryta över.
Med elden kan man även grilla och ångkoka och det utan att använda några som helst grytor eller stekpannor. Den som vill packa lätt och äta färsk mat utnyttjar gärna möjligheten att fiska i någon av våra många vattendrag. Fisken kan sedan tillagas på många olika sätt som grillad eller ångkokt i mossa eller löv eller kanske packas in i ett paket av näver och tillagas i en jordugn. Vill man smaksätta fisken mer än bara röksmaken så kan man använda ängssyra som ger fisken en mer syrlig smak.

mat6

Bröd är en sak som många av oss gillar att äta och även baka när vi är ute. Det finns många olika sätt att laga bröd när man är ute. För den som inte bryr sig om vikt bakar gärna i en järngryta som en Fätltugn medans den som är mån om vikten väljer en reflektorugn eller kanske en stekpanna. Men man kan även laga askkakor i den varma askan.

mat2

 

Jag hoppas att detta har givit dig lite fler idéer hur du kan laga mat ute i det fria. Vill u få mer inspiration och idéer kolla gärna in min kolla Anders ”Friluftskocken” Klint blogg. Vill du lära dig använda naturen för att laga din mat så kolla gärna in våra kurser där detta är ett naturligt inslag.

mat4

1 tanke kring ”Bushcraft – Mat

Kommentarer inaktiverade.