Bushcraft – 3 saker

Det finns mycket prylar som man tror man kan behöva när man börjar med Bushcraft. Men de 3 saker som man jag alltid tar med mig när jag ger mig ut i naturen, dessa 3 saker kan även ses som ett litet överlevnadskit.

Kniven
Den skärande eggen är ett av våra äldsta verktyg. Det är kniven som gör att du kan börja tillverka saker, vare sig det är en sked att äta med eller en packram för att bära med dig din utrustning.

Bryne
En slö kniv är som ett slött sinne och det är därför viktigt att hålla både sinne och kniv skarpa, ett bryne gör att du kan hålla kniven skarp.

Eldstål
Att kunna göra upp är en viktig kunskap då denna ger oss värme, möjlighet att laga mat, ljus när det är mörkt och en vän när vi är ensamma. Ett eldstål är okänsligt för både väta och stötar och med lite träning kommer man alltid ha eld.

Här är 3 exempel på 3 saker

Exempel 1
Detta är vad våra deltagare får med sig från vår Grundkurs och består av en enklare morakniv och ett eldstål. Brynet är något som tillverkas under kursen där man använder våtslippapper som bryne. Ett biligt, enkelt och mycket effektivt bryne och är perfekt att lära sig att bryna upp eggen på kniven med.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Exempel 2
Morakniv har tagit fram en kniv där knivslidan har ett eldstål och bryne. Detta har fördelen att man alltid har med sig de 3 sakerna, nackdelen är att tappar man slidan så tappar man alla 3 saker. Några av våra deltagare har gjort sina egna versioner av detta med exemplet ovan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Exempel 3
Detta är mitt personliga lilla kit som jag alltid bär med mig i skogen och består av lite mer exklusivare grejer men är saker jag trivs med. Här är det kraftigare kniv och ett kombibryne med både diamant och keramik sida. Men samma eldstål som tidigare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 tankar kring ”Bushcraft – 3 saker

  1. Nicklas Odh

    På första bilden är det egentligen FYRA saker. Det finns en visselpipa i skrapgrejen till eldstålet. Egentligen, egentligen, räcker det med eldstålet (LMF V2).
    Moras ”survival”-kniv är hysteriskt överprissatt.
    En enkel ”hänga runt halsen”-lösning är ett litet eldstål, visselpipa och en fällkniv. LMF V2 och en EKA Ex. Sportsman typ.

  2. Pingback: Oväntat utan mat på fjället | Vandringsbloggen

  3. Pingback: Utan mat på fjällvandringen | Vandringsbloggen

Kommentarer inaktiverade.