Eka w11

IMG_1065

 

När det gäller knivar finns mängder att välja på och olika material, storlekar, typ av blad, skaft och slida att välja på. De saker jag brukar titta på när jag köper en ny kniv är vad ska den användas till och känslan. Känslan är ofta avgörande så jag gillar knivar med naturmaterial, som ligger rätt i handen.

Eka har tillverkat knivar sedan 1882 och är mest kända för sina fällknivar, men de tillverkar även knivar som W11, en kniv som jag använt till det mesta under ett års tid. W11:an är tänkt som en överlevnadskniv och den ger ett kraftigt intryck, men när man väl använder kniven så känns den rätt lätt och när man täljer med kniven känns den inte så tjock som 4 mm.

Knivens täljegenskaper är inte de bästa men det är inga större problem att tälja ut en sked. Stålet är svenskt Sandvik 12C27 som kanske inte säger så mycket men är ett rostfritt stål som även används i de mer vanliga moraknivarna, som jag bra kvalitet helt enkelt. Skaftet är gjort av masurbjörk som är riktigt snyggt och ger en skön känsla, själva utformningen är lite annorlunda och kan ta ett tag att vänjas sig vid, men även om det inte ser så snyggt ut så funkar det desto bättre i handen.

Det som jag inte gillar med kniven är slidan, remmen med knapp som ska hålla fast kniven behövs egentligen inte då den inte låser fast kniven och blir bara i vägen. Hade varit bättre med en vanlig enkel djupare slida och kanske med eldstålshållare som tillval, men det oms är bra är att bältesfästen är rörligt. Men för 750:- får man mycket kniv för pengarna. Du kan läsa mer om kniven och eka på deras hemsida

Kniven i knvbältet

Kniven i knvbältet

2 tankar kring ”Eka w11

  1. Poul Chin

    Håller med om att w11 är utmärkt,gamla modellen med lite kvalite i slidan säljs fortrarande i östeuropa och kan inhandlas via tex polska knivsiter, själv kom jag över gamla modellen w11 på tradera för ett par hundra, då fick jag med bubingaträ i handtaget och formpressad läderslida. nya modellen som säljs i väst har jag svårt att se det prisvärda i att införskaffa

  2. Martin

    Poul:
    Jag är inte så hemma på polska knivsiter, kan du inte lägga in en direktlänk till någon du rekommenderar?

Kommentarer inaktiverade.