Val av kniv

Att välja en kniv som passar till friluftslivet kan vara svårt att välja då det finns mycket att välja på. Kniven ska användas till mycket från att öppna korvpaketet och att tälja en grillpinne till att spänta ved eller slöjda med men kan i extrema fall vara det som gör att du klarar av en överlevnadssituation.

Det finns idag hur många olika modeller av knivar och material och stål att välja på och det gör inte saken lätt att välja rätt kniv. Det finns dock några saker som jag tycker man kan titta på när man väljer kniv för allmänt friluftsliv.

kniv1JPG

Till vad?

Först ut är vad man ska använda kniven till, i detta exempel så ska vi titta på en kniv som ska fungera som en allround kniv för friluftslivet. Den ska först och främst vara bra att skära i trä men vi vill gärna att den ska funka att ta ur en fisk. En bra grundregel är att handtaget och bladet ska vara en handbredd vardera, alltså ett handtag på c:a 10 cm och ett blad på c:a 10 cm. Hantaget bör ligga rätt i handen och oftast så är de enkla designerna de bästa då de funkar bäst för olika knivgrepp.

Kniv_längd_hand

Bladet

Ett blad i kolstål som dessvärre rostar men är lättare att slipa och bryna och ger en något vassare egg, ett rostfritt blad är dock att föredra om kniven skall användas mycket till fiske, jakt eller matlagning pga. av den hygieniska aspekten. Bladet bör vara av vad man kallar skandinavisk slipning som är anpassad för att skära i trä och är även lättare att slipa och bryna. Delen där bladet går in i skaftet kallas tånge och det finn olika varianter, när bladet går en liten bit in i skaften (kort tånge) eller går genom skaftet (lång tånge) till att vara lika stor som hela handtaget (full tånge) som är det starkaste valet.

Full tånge

Slidan

Slidan bör vara av läder eller plast, det är viktigt att kniven sitter säkert i slidan, en plastslida har fördelen att den är lättare att rengöra. Spännen och remmar och liknande som ska hjälpa till att hålla fast kniven ä oftast mest i vägen, en bra slida behöver inga sådana detaljer. Nu för tiden finns det även många slidor som har hållare för både bryne och eldstål och annat, om man vill ha allt på slidan är mest en smaksak.

Slida Plast Läder

Slutord

Så för att sammanställa det hela så vill vi ha en kniv som är c:a 20 cm lång med ett enkelt handtag och har ett blad av kolstål med en skandinavisk slipning och gärna med en full tånge och läderslida. Men för att den ska passa oss är det viktigaste av all att man personligen gillar den och att den känns rätt för oss annars spelar det ingen roll hur bra kniven är. Så om man vill ha en kniv som man gillar och ska håla i många år så är det att prat med en knivmakare. Ett annat val är att titta på de mer fabrikstillverkade knivarna. Här finns tillverkare som EKA och Morakniv som båda har modeller som kan vara intressant och prisvärda.

Personligen har jag slutat leta efter den perfekta allround kniven och tar mer än gärna med flera knivar beroende vad jag ska göra. En kniv i bältet för det dagliga arbetet, en för slöjdarbeten, en tredje för matlagning eller rensa fisk och kanske även en tredje liten fällkniv som fungerar som reservkniv. Behövs så många knivar, nej egentligen inte men detta funkar för mig och det är alltid ett val. Jag ger mig ofta ut med en kniv, men jag har fortfarande valet att med flera beroende på vad som skall göras och om jag är ensam eller i grupp

Valet av kniv är svårt och de flesta av oss köper och provar många knivar innan vi finner något vi gillar och trivs med. Att tro att man ska få prova eller låna kompisens kniv är som att fråga om man kan få låna deras tandborste. I slutändan är det viktigaste att kniven är vass och att du lätt kan hålla den vass även ute i fält, en slö kniv är inget mer än en bit metall.

Men förhoppningsvis ger detta inlägg dig en vägledning hur du ska välja, annars skriv en kommentar nedan så kan du få svar dina funderingar,

3 tankar kring ”Val av kniv

  1. Blodad Tand

    Bra och sakligt! 🙂 Knivar är kul och jag känner igen mig i det där med att plocka med sig efter behov. Jag köpte på mig en grövre kniv som inte är någon höjdare att tälja med (moran regerad det), men jag har blivit helsåld på att ha den som komplement till yxan när det är småsaker som ska huggas.

  2. Johan, Nordic Bushcraft Inläggsförfattare

    Jag använda en liten kniv i kombinatin med stor samehuggare förr ti tidn och tyckte att det var den perfekta kombinationen men har aändrat mig med iden och kommer nog göra så igen =)

Kommentarer inaktiverade.