Primus Vintergas

När jag är ute har elden alltid en central roll den ger mig värme och ger mig en chans att även tillaga min mat över. Men det finns tillfällen där man inte kan använda elden eller där tiden inte finns för annat får prioriteras. Vid dessa tillfällen föredrar jag ett modernt friluftskök och använder gärna gas som bränsle. Detta gör att jag på ett snabbt och enkelt sätt kan laga mat och koka vatten och även bära med mig ett litet lätt kompakt paket. Det stora problemet har alltid varit kylan, gas fungerar inget vidare i kyla, man kan hålla gasen varm genom att bära det nära kroppen och sova med den i sovsäcken. Men vem vill ha en bit metall nära kroppen när det är minusgrader ute?

Alternativet har varit att använda flytande bränsle, förr använde jag ofta t-sprit som var enkelt att använda men krävde ofta att man bar bränslet nära kroppen, på senare tid har jag använt mera moderna kök och använt mig av fotogen och bensin som båda fungerar riktigt bra under kalla förhållanden men kräver också ett kök som klarar dessa bränslen. En stor nackdel med dessa kök i jämförelse med gas är att de kräver en hel del, man behöver förvärma och sen detta eviga pumpande. Men ytterligare en sak som ofta glöms bort är att om man spiller på sig så kommer inte bränslet att frysa och man vill knappast torka kläder som fått bränsle på sig vid en eld.

Primus har löst det hela med vad som kan förändra vinterlivet, en gas som fungerar på vintern ända ner till -20. Med tanke på att man kan med lite småknep klara sig med vanlig gas så kan nog denna vintergas även klara även kallare förhållanden. Det roliga är att jag tillsammas med några får utvalda är med i en testpanel för att testa hur denna vintergas fungerar. Detta kommer jag att rapportera tillbaka till Primus, men även ni kommer få följa med på resan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 tankar kring ”Primus Vintergas

 1. rumbleinthearctic

  Vad är det som är så stor hype med denna vintergasen? Är det propan? Jag använder propan till min spis hemma i stugan….den funkar bra ända ner mot -40… då börjar den att knasa, Propan tanken står utanför förstås, i kylan 🙂

  1. Johan, Nordic Bushcraft Inläggsförfattare

   Jag är ingen expert på det här med gaser, men jag vill minnas att Propan behöver ett annat tryck för att det ska kunna vara i flytande form och därför går det bra stora behållare. För att man ska kunna använda de små behållarna till friluftslivet och till små gaskök så har man blandat i butan som inte funkar lika bra i kyla. Det primus nu gjort är att de funnit en lösning där man kan fortsätta köra på butan/propan blandning och fortfarande få det att fungera i kyla. Ska se om jag kan få tag i någon som kan förklara det hela i mer detalj så lägger jag upp det här på bloggen sen.

   1. rumbleinthearctic

    Ja, det är intressant att liksom veta skillnaderna, här i USA är ju det bästa alternativet för kalla camping turer friluftsköket whisper lite, eller det är den ända stove som fungerar i kalla temperaturer, och använder bara vanlig vit gas, så det är friluftsköket som liksom reglerar och gör det möjligt att bränna i kalla temperaturer. Den kan även bränna alla möjliga typer av gaser eller flytande bränsle.

Kommentarer inaktiverade.