Att välja yxa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att välja rätt yxa kan vara svårt, det finns idag många yxor att välja på i olika storlekar och modeller. Valet av yxa beror på vad den ska användas till och även om man behöver bära den så kan vikten vara avgörande. Denna gång skall vi titta på 3 storlekar av yxor, från en liten till en mellan och även en stor yxa. Alla yxorna är från Gränsfors Bruks och tillhör mina privata yxor och den lilla skogsyxan har varit med mig i över 10 år. Något att änka på att en längre yxa är säkrare att använda men är oftast tyngre och kräver mer energi att jobba med.

Liten yxa (Outdoor Axe)

Den stora fördelen med en liten yxa är vikten på 500 g som gör att den lätt att sticka innanför bältet och bära med sig när man söker efter ved bortifrån lägret, med en längd på 37 cm så är den fortfarande tillräckligt lång för att ge kraft åt hugget och även möjlighet att använda båda händerna. Detta gör att en sådan här yxa är bra för den som färdas under sommartid och behöver klyva upp mindre ved eller för enklare slöjd.

Outdoor Axe

 

Mellan yxa (Liten Skogsyxa)

Detta är min äldsta och den yxa jag använt mest och är en kompromiss mellan en liten och en stor yxa. Med en vikt på 1 kg och en längd på 50 cm så är den tillräckligt lång och med tillräckligt tung för att kunna fälla större träd och även klyva rejäla klabbar. Men den är fortfarande tillräckligt liten för att kunna finarbeta med utan att vara för tung. Detta är den yxa jag använt mest och fungerar för del flesta tillfällen och är tillräckligt liten för att packa ner i en ryggsäck och är den perfekta kompromissen mellan en liten och en stor yxa, inte perfekt för något men bra på allt.

Liten Skogsyxa

 

Stor yxa (Stor Skogsyxa)

Den stora yxan är inte bara tyngst 1,2 kg och längst 64 cm. Detta gör den ganska klumpig att bära med och passar bäst när man färdas med kanot, pulka eller vintertid med hundsläde. Den stora fördelen med en stor skogsyxa är att den är optimal för stora tunga jobb som att fälla och kvista träd eller för att klyva upp ved, detta gör den extra lämplig som yxa vinter tid. Den stora yxan är också den mest säkra yxan pga. av dess längd.

Stor Skogsyxa

 

Vill du lära dig mer om att hantera yxan och även prova på fler olika typer av yxor och se vad den kan göra för dig ute i naturen så har vi en kurs som heter Bushcraft- Yxan där du får lära dig att välja yxan för dig och ur du använder den och tar hand om den.