Vinterliv Intro

När temperaturen kryper under nollan och snön lägger sig som ett täcke över skogen. Detta är det som vi kallar för vintern, en årstid som ger många möjligheter som inga andra årstider ger, vintern kallas av vissa för paradiset under nollan.

Vinterliv är en kurs för dig som vill lära dig hur man kan leva och färdas i skogslandet under vinterhalvåret. Vintern i den södra delen av Sverige kan vara väldigt utmanande med skiftande temperaturen från några få plusgrader till under -20. Det kan vara snö eller kylande regn som faller och det kan både vara barmark och snötäckt. Att vara ute under dessa omständigheter är en utmaning även för den erfarne vildmarksmänniskan. Men ger även möjligheter att färdas över myrmarker och vattendrag om isen lagt sig och att se djurens spår tydligt i snön och på så sätt lära dig mer om vad som händer i naturen.

Vinterliv är en kurs för dig som vill lära dig mer om att leva ute under dessa omständigheter och hur du kan göra en eld som värme. Att kunna bygga ett skydd som inte bara skyddar mot vädret utan även har en bädd som är lika bekväm som din säng hemma. Men för att kunna bygga en bivack och en eld för att värma dig under natten så underlättar en yxa och kunskapen att hantera den på ett säkert sätt, därför kommer du under kursen få grundläggande kunskaper i att hantera yxan. Under kursen kommer saker som att samla ved och att kapa och klyva den för kaminen vara en daglig rutin som ger erfarenheter som du bara kan få genom att göra det till en rutin.

När snön täcker allting så kan det vara svårt att vandra men möjliggör andra sätt att färdas ovanpå snön, antingen med snöskor eller skidor. Men det ger också möjligheten att slippa bära den extra utrustning som man kan behöva utan man kan använda pulkor eller en toboggan som är mer anpassad för skogens terräng. Under kurser kommer du få lära dig hur man kan tillverka en snösko av naturens material.

Detta är ett exempel på vad kursens innehåll men  eftersom vintern kan vara väldigt varierande anpassas kursen efter de förutsättningar som gäller, antingen är det kallt och mycket snö eller så är det kallt och lite eller ingen snö. Kursen anpassas efter dessa förhållanden. Detta är en tillämpad kurs där vi kommer vara ute under hela kursen och du kommer få lära dig det dagliga livet ute och de kunskaper som krävs för att vara bekväm ute vintertid.

 • Eld
  – Att starta en eld vintertid
  – Stockeld
  – Risknippen
  – Elda i kamin
 • Yxteknik
 • Knivhantering
  – Grunder i hantering av kniv
  – Hantera kniv i kyla
 • Skydd
  – Bivack av naturmaterial
  – Andra typer av bivack som är anpassad för vintern
  – Skogssäng
 • Snöskor
  -Tillverka egna (Roycroft modell)
  – Bindning om hur man kan göra egna
  – Hur man går med snöskor
 • Utrustning
  – Val av utrustning
 • Klädsel
  – Hur man klär sig i kyla
 • Knopar
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priser och information

Under kursen kommer vi sova ute i olika skydd vi själva bygger och värmer med en eld eller med vedeldad kamin

I kursen ingår följande:

 • Kursmaterial
 • Lån av utrustning
 • Fika
 • M.m.

Pris: 1600 kr

Datum: Jobbas på att göra denna kursen till en 1-dagars under 2020
Det behövs 4 deltagare för att kursen skall bli av.

Plats: c:a 30 km utanför Jönköping (mer info kommer I anmälningspapperna)
Deltagare: max 8 st

Anmälan och frågor skickas till info@nordicbushcraft.com
Kursen är öppen för alla, minmiålder är 18 år, yngre personer är välkomna i målsmans sällskap. Kontakta oss före bokning ifall person under 18 skall medfölja  på kursen

_0013