Späntsticka

Teoretisk kunskap kan aldrig ersätta den praktiska kunskapen och erfarenheten. För att lära sig hantera dessa kunskaper så rekommenderar jag att man tar en kurs där man får praktisera dessa kuskaper. Den kurs som vi anordnar heter Bushcraft – Grund och tar upp både grunderna i att skapa eld samt att hantera kniv på ett säkert sätt.

Detta är den tredje artikeln i en serie om Elden, vi kommer fortsätta gräva djupare i eldandets magiska konst och dela med mig av några bra tips under resans gång.

Späntstickan eller eldtuppen som den ibland kallas kan göras av de flest träslag. Späntstickan är ett utmärks sätt att göra eld även om det har regnat i veckor, genom att klyva träd kan man komma in till kärnan som ofta är torr. Att göra en bra späntsticka kräver en vass kniv och en stabil hand och innebär att man täljer små spån av en träbit, desto mer krull på spånen desto bättre. Låter man spånen sitta kvar så är det lättare att flytta och rätta till elden när den väl är tänd.

En välgjord späntsticka kan tändas direkt med ett vanligt eldstål och med 5-6 stycken får man en bra start på en eld. Späntstickan är ett säkert och bra sätt att alltid kunna göra upp eld när man inte kan finna annat tände eller om allt tände är blött.

Späntsticka med mycket krull som lätt kan tändas med ett eldstål

Späntsticka med mycket krull som lätt kan tändas med ett eldstål

Späntstickor upplagda och redo att tändas

Späntstickor upplagda och redo att tändas