Björksav

 

När snön försvinner och tjälen släpper då börjar saven stiga björkarna och tills löven slår ut kan man tappa björkarna på naturens egna sportdryck. Att tappa björksav har gamla traditioner i Sverige men fram för allt i öst som finland och ryssland där man än idag tappar björksav.

Björsaven kan drickas som den är eller göras till vin, svagdricka, öl eller användas till skönhetsprodukter för hudvård eller parfym. Jag har gjort olika experiment med björksav men har hittills funnit att det bästa har varit att dricka det rent.

Björksav kan utvinnas ur björkar på flera olika sätt, men det sätt som jag föredrar är att borra ett hål C:a 2-3 cm in i björken med hjälp av en navare jag fann på loppis en gång och sedan sätta in en slang eller som i detta fall tälja till en pinne med en liten rännil.

Man ska akta sig för att använda uppsamlingskärl av glas då forstnätter kan göra att detta går sönder, jag brukar använda en pet flaska eller en gryta med ett myggnät över. Anledningen till att jag lägger ett myggnät över är för att undvika få in skit i saven samt att undvika få en massa myror i saven för de älskar sav.

Men som alltid när man är i naturen så ska man ta ansvar för sina handlingar och rätta till de skador man åstadkommit. Jag brukar tälja till en björkpinne som fyller igen hela hålet och sedan sågar av änden. Efter ett par år finns det inga tecken på att någon tappat sav och såret har läkts igen.

Att tappa sav ingår INTE i allemansrätten och kräver markägares tillstånd.

Här kan man se hur saven tappas

Här kan man se hur saven tappas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att tillverka sin egen björktapp ,är inte bara roligt, detär bättre för miljön och återvinns lätt tillbaka till naturen när den är använd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är viktigt att plugga igen borrhålet

Så här ser det ut när man pluggat igen hålet och sågat av pinnen

Så här ser det ut när man pluggat igen hålet och sågat av pinnen

När saven är tappad kan man njuta av den

När saven är tappad kan man njuta av den

 

5 tankar kring ”Björksav

  1. Aleks

    Var ute förra veckan och tappade en liter eller så, otroligt gott och kallt, direkt från naturen.

  2. Pingback: Veckans friluftslänkar, del 3 | Fjällrävenbloggen

Kommentarer inaktiverade.