Rogen

Mitt i Sverige i gränslandet till Norge ligger ett 2000 kvadratkilometer stort naturområde med skyddad natur. Området består av en blandning av fjäll och uråldriga tallskogar, en massa sten och ett sjösystem som känns som en gigantisk labyrint. Men i detta naturområde trivs många hotade djurarter som myskoxar och även 3 av våra rovdjur björn, järv och lo finns här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kväll i Rogen

 

Jag har alltid villat besöka Rogen och har passerat i närheten många gånger. Denna gång hade jag möjligheten att besöka Rogen även om det blev ett kort besök. För mig kändes det självklart att kanoten skulle med då det kändes som det självklara valet att upptäcka Rogen. Jag hade innan försökt finna information om vart var bra att lägga i kanoten och påbörja färden. Jag åkte via Tännäs och följde vägen tills den tog slut och kom till Käringsjön. Här finns bra parkering och ett perfekt ställe att lägga i kanoten på. Det kostar dock 40:- att köra på vägen och 15:- dygnet att parkera (står billigare här än vad man gör i stan). Kan vara bra att ta med kontanter då den trevliga farbrorn med kepsen ”Våga vägra Facebook” inte verkar ta kort =)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Typisk syn i Rogen, bärning av kanot (Mårka)

 

Iläggningen här är rena drömmen, med plank och en litet vattendrag som påstås vara början på Göta älv enligt en skylt. När man ger sig ut på paddling här är det klokt att packa lätt då det är många mårkor (mårka = när man får bära kanoten över land) mellan sjöarna. Det finns några iordningställda mårkor som verkar gjorda för att dra kanoten över. Som tur var hade jag en lätt solokanot med mig och bar med lätthet kanoten över berg och genom gammelskog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan typisk syn i Rogen, sten

 

Att paddla i Rogen passar både den vana och den ovane paddlaren och lämpar sig riktigt bra om man vill kombinera paddling med vandring då det finns både gott om vandringsleder och spännande gamla tallskogar att upptäcka. Jag kommer återvända och upptäcka mer av detta område i framtiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter att ha paddlat och burit kanot under en hel dag, är det skönt att luta sig mot en gammeltall