Bushcraft – Bo och sova

bo3

Något av det viktigaste för oss människor är att få sova. Det är när vi sover vi får en chans att återhämta oss både fysiskt och psykiskt. För att vi ska kunna sova gott behöver vi något som kan skydda oss från vädrets makter och hålla oss varma. De flesta väljer ofta en sovsäck för att behålla värmen och ett tält för att skydda oss. Problemet med tält är att det hindrar oss att se oss omkring och uppleva vildmarken omkring oss.

bo1

För många Bushcrafters så ger tarpen ett tak att sova under men samtidigt utsikt runtomkring. En bonus är att en tarp är ganska lätt och med lite fantasi kan man skapa många olika typer av skydd men även en flotte.

Men ett skydd kan även byggas av naturliga material. När man bygger med naturliga material så får man nytt av sin fantasi. Naturen är full av byggmaterial och det krävs ofta inga verktyg mer än dina 2 händer som är ditt bästa verktyg. Jag har många gånger byggt skydd med lätt tillgängliga material som gamla halvruttna stockar eller med bark och näver från döda träd. Detta är enkelt att samla in och ger ett bra skydd.

bo2

Med vissa skydd kan man öka värmen genom att ha en eld i eller framför sitt skydd. Med ett bra skydd och en rejäl eld så kan man sova gott utan sovsäck även på vintern. Detta är dock något som kräver erfarenhet och kunskap, men ger också en stor frihet.

bo4