Berbereld

Det finns många olika sorters eldar man kan göra, typen av eld man gör kan ha olika funktioner, att ge ljus eller värme, briinna snabbt eller långsamt. Berberelden ger en långsamt brinnande eld som ger massor av glöd. Elden gör man genom att lägga flera lager med ved med den grövsta i botten och den tunnaste på toppen. Oma använder björk som går alldeles utmärkt att använda färsk. På toppen lägger man sedan sedan något som brinner snabbt och skapar tillräckligt med värme för att tända nästa lager. Använder man björk så är björkris bland det bästa man kan använda. När man väl tänt elden så behöver den minimalt med underhåll då den sakta brinner neråt lager för lager.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 tankar kring ”Berbereld

  1. Martin

    Jag har den här vintern börjat tända eldarna i eldstäderna hemma på det här viset eftersom jag läst att veden när den upphettas avger gaser som är brännbara. Genom att elda uppifrån och ner istället för tvärtom så ska man alltså få ut mer av veden eftersom gaserna då antänds när de lämnar veden, samtidigt som man minskar klimatpåverkan en aning.

    1. Johan, Nordic Bushcraft Inläggsförfattare

      En liten hemlighet, gaserna som avges när trät uppvärms är det som brinner och inte trät i sig. Att elda i kamin är en liten vetenskap i sig. Förr i tiden skyfflade man över aska över glöden så att det bara var att blåsa liv i den nästa morgon, tändstickor var dyra förr i tiden och inget man slösade med.

Kommentarer inaktiverade.