Skafta en kniv

Skafta en kniv

Knivar kan ibland vara en statussymbol, knivar kan göras i exotiska material och med olika typer av stål. Prislappen på sådan här knivar kan vara rätt hög ibland och nackdelen är att de inte alltid passar din hand som du vill. Men att tillverka din egen kniv är inte alltid så lätt och kan ibland kräva en hel del verktyg som man inte alltid har. Men det finns andra sätt att skafta en kniv så den passar just dig.

Till att börja med så behöver du ett knivblad, ett av de enklaste säten att skaffa ett knivblad är att helt enkelt slå sönder skaftet på en morakniv, du får ett bra blad för en liten peng. Sen är det bara att finna ett färskt trämaterial i lämplig storlek och sen slår man bara ner skaftet i tången på kniven. Sen börjar det riktiga jobbet med att forma handtaget, det är bara du som vet hur du vill att ditt handtag ska se ut och det upp till dig att forma det.

Jag föredrar att tälja ut mitt skaft, tejpar man bladet så undviker man att skära sig på det. Med en enkel kniv så kan du sitta i skogen och forma ett skaft som passar din hand. Om du gillar det lite grovtäljda skaftet så kan du låta det vara som det är eller putsa till det med sandpapper eller kanske måla det eller kanske bränna in ett mönster, låt kreativiteten flöda.

10433885_10152952513382922_8173564464070592389_n

4 tankar kring ”Skafta en kniv

 1. Rania

  Åh intressant! Både jag och sambon blev allt lite intresserade av detta 😉 Kanske blir det egna knivar framöver, vem vet? För tillfället har jag dock önskat mig en av tomten och hoppas på att den kommer kännas bra i handen!

 2. plantigrade

  I like your approach to handling of blades. No need to over complicate things… After all it is a tool. To be honest, many of the fine, expensive handmade knives I’ve seen are beautifully crafted, but are refined to such a degree that you’d hardly dare take it into the bush, let alone let it get wet or dirty.

  1. Johan, Nordic Bushcraft Inläggsförfattare

   I have looked at a lot of knives and something you see a lot is that people that uses their knives less often like us modern people we like weird designs and pay a fortune for a knife. Look at aboriginal people from over the world and thay have very simple blades. Tried a siberian knife once, the handle was more or less a wooden block and the blade only grind (like a plane). Probably the uglies knife I ever seen but one of the most effective I have used.

   I have made a lot of wooden knifes for the kids and the best ones have been those that had a simple design

Kommentarer inaktiverade.