Annorlunda knivar

IMG_1926

Toppen: Krumkniv
Mitten: Bushcraft kniv
Botten: Sibirisk kniv

När man tittar på de folk som bor på norra halvklotet och då ser västerut där vi har Nordamerikas och Kanadas urinvånare och även österut till Sibirien, så använder de en helt annan typ av kniv än vi gör. När man då tittar på urbefolkningar till öster och väster så ser vi en annan typ av knivar, dessa är ofta gjorda av gamla filar eller stålskrot.

Det de båda har gemensamt är att de bara har en slipfas, precis som en hyvel eller stämjärn och det är lite så detta knivar fungerar, som en hyvel.

Krumkniven
Urinvånarna i Nordamerika och Kanada är kända för sina näverkanoter, paddlar och snöskor. Denna kniv har en liten böj i ena änden, vissa har en mycket skarpare böj, detta gör det möjligt att även tälja ut skedar och skålar. Kniven används genom att man drar den mot sig vilket till skillnad från en bandkniv eller hyvel kräver 2 händer för att hålla i verktyget.

Sibirisk kniv
Denna kniv är ofta lite längre och väldigt smal, anledningen till detta är att de ofta gör tappar för att sammanfoga saker som en släde (vilket de gör en ny för varje år) eller deras väldigt speciella packram. En delikatess i Sibirien är att man tar en hel fryst lax och sen skär tunna spån från den som de sen äter frusen och rå, kan detta komma av att den kniv de använder hyvlar på ett enkelt sätt. Det sätt de använder kniven på är att är att de lägger den mot knät och drar i materialet, en teknik vi ofta använder även med en ”vanlig kniv”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sibirisk kniv