Bushcraft Utrustning: Dagstur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När man ger sig ut i naturen behöver man viss utrustning, för att göra livet därute lite lättare. Med Bushcraft kunskaper kan vi lätta på vår börda och kan då bära mindre genom att bära med oss kunskap och som alla vet väger kunskap ingenting. Den utrustning vi bär med oss ska bestå av saker som vi inte kan tillverka eller som kan vara väldigt tidsödande att göra som t.ex. snöre, en sak som vi ofta behöver.

Skillnaden på en dagstur och en övernattning är inte så stor, den stora skillnaden är de saker vi kan behöva för att sova varmt och torrt och ge oss 8 tim sömn. Så vår utrustning kan delas upp i de saker vi har med oss hela tiden och sen tilläggsutrustningen för en övernattning. Skulle det bli flera nätter så är skillnaden inte så stor. Ett tips är att skriva packlistor och sen gå igenom dem efter varje tur och se vad är man egentligen använder och inte använder.

Innan vi börjar packa våra väskor fulla med onödiga saker kan det vara värt att titta på vilka behov vi har.

Vatten, vi behöver dricka c:a 3 L/dag och vid varmt väder hög aktivitet ännu mer. Det bästa är att kunna bära med sig vatten, men vatten är även tungt och vi vill gärna kunna rena vatten om vi inte kan vara säkra på att vattnet är rent. Så genom att bära en vattenflaska och även ett mindre kokkärl så kan vi både bära med oss vatten och även rena vatten genom kokning.

Eld, för att kunna koka vatten så behöver vi en eld. En eld kan göra mer än koka upp vatten, den ka näven laga annan mat, värma oss om vi är kalla och vara en vän om vi är ensamma. För att kunna göra eld behöver vi något att skapa eld med, men även verktyg som gör det lättare att dela ved och även kunna underlätta eldgörandet. För detta bär jag med mig 3 saker, ett eldstål, kniv och en såg.

Verktyg som kniv är otroligt värdefulla och kan även hjälpa till med att skapa eld, tillverka redskap, hjälpa till med insamling av material och även matlagning. Eftersom jag värderar kniven så högt har jag ofta med mig en reservkniv och även ett bryna för att se till att kniven är riktigt vass.

Första hjälpen, för dagsturen behöver den bara innehålla några plåster för att plåstra ihop småsår. Vad man packar i sitt första hjälpen kit har ofta med vilken kunskap och erfarenhet man har. Jag håller min så pass liten så den får plats i bröstfickan på skjortan.

Anteckningsmaterial, ute i naturen så kopplar jag av så mycket mer och tankarna blir fria och sinnet öppet och idéerna kommer som mest vid dessa tillfällen. Att ha med mig en anteckningsbok och en penna för att skriva ner dessa tankar är mer eller mindre ett måste för mig

Karta och kompass, detta är något som inte alltid är nödvändigt då jag rör mig i kända trakter och kan navigera mig med naturens tecken. Men en kompass kan vara otroligt viktig om jag går vilse och en karta är ett bra hjälpmedel när jag vandrar i okänd terräng.

Snöre, denna enkla sak är otroligt användbart och man inser det inte förens man är utan det. Det går att tillverka snören av naturmaterial men detta är ett ganska tidsödande arbete och det är inte alltid man har denna tid

Samlarpåse, myggnät är användbart till många saker men kanske allra bäst som samlarpåse som man kan samla växter, svamp, bär eller näver. Eftersom påsen inte är tät så torkar saker mycket lättare i ett myggnät än vad det gör i en tät påse.

Handskar, det viktigaste verktyg jag har är mina händer så att inte skydda dem vore bara dumt.

Övrigt, det kan finnas många andra små saker man kan vilja ta med sig som en bok om växter och djur eller en mössa om det är kyligt eller kanske en poncho om det är riks för regn. Men det viktigaste är att inte ta med för mycket bra å ha saker.

Väska, alla dessa saker behöver bäras någonstans. En jacka med många och stora fickor fungerar oftast alldeles utmärkt under den kalla tiden på året men när det blir varmare ute så bär man sällan jacka. Det är då bättre att packa alla saker i en liten axelväska eller ryggsäck som gör att man blir oberoende av att bära jacka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 1. Ryggsäck 35 L
 2. Axelväska (Försvarets SJV Väska)
 3. Ant. Mtrl. (Rite in the rain)
 4. Kniv med eldstål (Morakniv)
 5. Fällbar såg (Bahco Laplander)
 6. Bryne (Fällkniven DC 4)
 7. Sked (egen tillverkning)
 8. Flaska med mugg (Nalgene, militärt överkott)
 9. Myggnät (Fjällräven)
 10. Buff
 11. Trash bag, fungerar även som signalduk (Fjällräven)
 12. Säkerhetsskynke (Fjällräven)
 13. Kompass (Silva)
 14. Handskar (Hestra)
 15. Pannlamp (Silva)
 16. Snöre (Paracord)

1 tanke kring ”Bushcraft Utrustning: Dagstur

Kommentarer inaktiverade.