Yxkursen är tillbaka i höst

Under många år har jag kört en yxkurs som kallades för Skogsfolket. Den har varit i vila de senaste åren men nu är den tillbaka i något uppdaterad version.

En yxa går att använda till så mycket och den gör många jobba lättare och snabbare. På denna nya yxkurs så är kursen uppdelad i 2 delar. Den första delen där vi tittar på fällning, kvistning, kapning och klyvning och av materialet bygger vi en bivack. Men som alla de som provat att kapa ved med en yxa är det ett jobba som en såg gör snabbare och lättare därför kommer vi även titta på hur man gör en ramen till en klassisk bågsåg.
Den andre delen på kursen så är det för den finare delen av hanteringen av yxan. Det är nu dags att titta mer på hur man väljer material och hur man med en yxa kan hugga ut en sked eller få ut en mindre bräda som även kan bli en bra skärbräda. Men som alltid ingår även vården av yxan och hur man filar och bryner och underhåller yxan så den alltid är vass och redo. Under kursen kommer vi ha olika storlekar och modeller på yxor så du får en chans att prova på olika så att du lär dig vad som passar dig bäst.

Du kan läsa mer om kursen på hemsidan

P3092616-1024x577